La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië?

Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The House of the Rising Sun’ spreken over zijn geliefde Sardinië, weet hij van geen ophouden…  Zijn huis bevindt zich aan de westzijde van het eiland, in het binnenland.

Je woont op Sardinië in Santu Lussurgiu. Vertel!

“Als ik Sarden vertel waar ik woon, zeggen ze: ‘Wat?! Heb je een huis in Santu Lussurgiu!?’ Duimen omhoog. Waarom? Het is er sfeervol! Santu Lussurgiu is een dorp waar mensen uit de grote stad een huis kopen om in de zomer te kunnen ontsnappen aan de hitte.

Sardegna, Sardinië © Massimo Virgilio

Het dorp ligt in een oude krater. Het maakt deel uit van de Montiferru-heuvels, die zijn rijk aan mineralen en water. Ook zijn er diverse watervallen waar je heen kunt, vooral ook in de zomer een weldaad.

De ambachtelijke producten gaan de hele wereld over: paardenzadelmakers exporteren naar Saoedi-Arabië, de messenmakers naar Japan. En dan heb je in Santu Lussurgiu water uit de kraan afkomstig van de heilzame bronnen in San Leonardo di Siete Fuentes, een eeuwige voorraad in eigen beheer van het dorp. De waterkosten zijn daardoor extreem laag. Het water wordt geroemd als acqua a luce chiara, water van helder licht, denk aan Lourdes.”

Kun je wat vertellen over de gastronomie?

“De paddenstoelen, kastanjes en wilde asperges hier geraapt of geplukt, zijn voor toch best verwende Sarden een omweg waard. Veel dorpelingen hebben een stukje grond. Ze ruilen of verhandelen de producten ervan: van olijven, wijn, kaas tot meer.

De restaurants zijn van hoog niveau, ze experimenteren niet internationaal, maar verwerken juist lokale producten op een verfijnde manier. Daar zijn ze trots op.”

Wat kun je vertellen over de cultuur?

Paardencarnaval © Sam PitzalisHet hele jaar door zijn er culturele events, zelfs in de winter: Artes e Sabores, ‘nijverheid en smaak’. Maar ook Cantigos in Carrela, ‘koren in de stegen’. In de zomer is er een beroemd Masterclass-evenement waarbij vooraanstaande musici masterclasses klassieke muziek geven. Er is straattheater maar ook religieuze festiviteiten, met processies. En dan heb je nog de religieuze koren: Santu Lussurgiu is een van de Sardijnse dorpen verbonden aan Hymnos, met meerstemmige mannenkoren van hoog niveau.

Er is geen gebied in de Middellandse Zee met zo’n dichtheid aan dorpsfeesten, ook in de winter. Zoek maar op sagra en je vindt het gekoppeld aan producten, ambachten, heiligen.  De hart en ziel van Sardinië vind je op de dorpsfeesten, bijvoorbeeld in de nog pure Barbagia-streek, op en uur rijden van Santu Lussurgiu. Die streek is internationaal erkend als Blue Zone. De inwoners zijn dankzij hun levensstijl uitermate gezond en bereiken een zeer hoge leeftijd.

In de zomer zijn er aan de kust meerdere festivals, van internationale jazz tot in Italië wereldberoemde zangers.

Sardinië is voor toch best verwende Italianen het Isola Mito, het Mytheneiland, zelfs al komen de meeste Italianen niet echt verder dan de kusten. Sommige stranden krijgen van hen het predikaat ‘Malediven van de Middellandse Zee’.”

Nuraghe Sardegna, Sardinië © Keepalivetours

Vertel eens iets meer over Sardinië?

“Sardinië is zo groot als Nederland, maar dan met een tiende van de inwoners. Ze wonen vrijwel allemaal in de steden. Het platteland is werkelijk 'het rustige land', zeg maar gerust ook het oeroude land: de gedoofde vulkanen op Sardinië zijn namelijk 250 miljoen jaar oud. De Etna en Vesuvius ‘op het vasteland’ zijn ‘slechts’ 6 miljoen jaar oud.”

Wat is er te doen rondom Santu Lussurgiu?

Sardegna, Sardinië © Gianluca Pilia“Op een kwartier rijden van Santu Lussurgiu vind je dorpen met iets meer voorzieningen, dus met bijvoorbeeld een grotere supermarkt. Daar bevindt zich ook een intercitystation. In provinciale hoofdsteden als Sassari, Oristano en Nuoro kun je uitgebreid winkelen en grotere festiviteiten meemaken.

De grote snelweg door heel Sardinië, de 131, ligt vlakbij. Die brengt je zowel naar het vliegveld van Olbia in het noordwesten, als naar het vliegveld van de hoofdstad Cagliari in het zuiden. Cagliari is 1 ½ uur rijden, Olbia 1 uur en 40 minuten.

Die vliegvelden geven je ook de mogelijkheid om de wereld buiten Sardinië te ontdekken. ‘Maar waarom zouden we?’, zeggen Sarden dan veelal.

De oostkust ligt op een uur rijden. Je rijdt door zeer mooi landschap en onderweg kun je stoppen bij weer een andere verrassende prehistorische plek of verscholen dorpje.

De niet toeristische westkust ligt op een half uur rijden. Je rijdt door prachtig landschap, echt iets heel anders dan Zoetermeer-Scheveningen kan ik je uit ervaring vertellen. Je treft er  kliffenkusten, rotsbaaitjes tot lange zandstranden. Het is echt een brede verscheidenheid.

Het hart van Sardinië is de ziel: het bevat een ongekend mekka aan prehistorische bezienswaardigheden. Sommige staan aangegeven, maar er zijn er nog heel wat te ontdekken.

In een straal van slechts 15 km rijden rondom Santu Lussurgiu ligt een keur aan wat men in spirituele kringen ook wel krachtplaatsen noemt. Je woont dus ook in een rijke, krachtige, bijzondere en bijzonder gezonde omgeving.

Sardo © Sam Pitzalis“Sarden zijn bijzonder trots op hun cultuur en eigen talen, naast hun perfecte Italiaans. Ze hebben een rustige, bescheiden volksaard, heel aards. Een rijke eenvoud, puurheid.Op Sardinië voel je de oude roots. Er is een verbijsterende dichtheid aan prehistorische torens, van een in wezen nog onbekende beschaving. Het zou eigenlijk wereldberoemd moeten zijn. De theorieën over ‘mogelijke locatie’ van het oude Atlantis, ‘waar de goden van boven zijn geland en waar de gelukzalige mensen wonen’ zijn best sterk.”

Kun je wat meer vertellen over de Sarden?

Ik denk dat je net als ik zult genieten van het kleine menselijke aandacht en van de hartelijke vriendelijkheid van de Sarden. In Italië hebben ze een vergelijkbare reputatie als die van de Friezen in Nederland en van de Basken in Spanje. Respect!

Een huis hebben op Sardinië en in mijn geval in Santu Lussurgiu betekent niet alleen veel vierkante meters met uitzicht, maar ook levenskwaliteit en gezondheid. Mijn ‘House of the risiging sun’ staat te koop. Neem gerust een kijkje!

© Foto's: Sam Pitzalis. Massimo Virgilio en Gianluca Pilia op Unsplash

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]

Een verbouwing begint met het vinden van een geometra

Kijk, dít huis was de aanleiding om naar het Lago Maggiore af te reizen. De nieuwe eigenaar wil zijn hagelnieuwe oude huis gaan verbouwen. Hij heeft behoefte aan professionele ondersteuning van iemand die al eerder met dat bijltje heeft gehakt. En dus klopt ie aan bij La Dolce Casa. We hielpen hem bij het vinden […]

Je huis verbouwen in Italië – wat komt erbij kijken?

Heel veel Nederlanders denken dat het verbouwen van een huis in Italië hetzelfde gaat als in Nederland. Niets is echter minder waar… Je huis verbouwen in Nederland betekent vaak dat je op zoek gaat naar een aannemer. Deze maakt het bestek voor het werk. Soms, zeker als het wat ingrijpender en ingewikkelder wordt, wordt ook […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.