La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

La Dolce Casa
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het gras.

Zoals dat wel vaker het geval is bij het kopen van een huis in Italië, is ook hier weer sprake van een verschil in legislazione, wetgeving, van Italië en Nederland. Als professioneel aankoopbegeleiders weten we dat maar al te goed. Dat is voor menigeen ook de reden om ons in te schakelen. Zo koopt u zonder kopzorgen.

Wat is blote eigendom? En wat houdt vruchtgebruik in?

Una nuda proprietà, een blote eigendom, houdt in dat u het huis koopt en dat een ander iemand (over het algemeen de eigenaar waarvan u koopt) het usufrutto, vruchtgebruik heeft. Dat betekent bij aankoop in blote eigendom concreet o.a.:

  • De oude eigenaar mag in de woning leven en er gebruik van maken zolang deze leeft. Hier staat voor u als nieuwe eigenaar geen vergoeding of huur tegenover.
  • Het betalen van belasting en IMU is van heel veel zaken afhankelijk. Laat dit vooraf uitzoeken zodat u weet of en wie de desbetreffende belastingen moet betalen. U voorkomt dat u anders voor verrassingen komt te staan.
  • Het gewone, kleine onderhoud is voor de vruchtgebruiker maar de overige onderhoudskosten komen voor rekening van u als de koper, zowel inpandig als extern. Gaat een ketel kapot, zijn er lekkages, elektriciteitsproblemen etc: het komt allemaal op uw conto.

Waarom kopen met nuda proprietà, blote eigendom?

In Italië is nuda proprietà, blote eigendom, een vaker voorkomend verschijnsel. De constructie is aantrekkelijk voor huiseigenaren met een pensioengerechtigde leeftijd. Ze kunnen dan in het huis blijven wonen en de opbrengsten uit verkoop gebruiken als leefgeld.

Vaak wordt de constructie gebruikt door mensen zonder kinderen en dus zonder directe erfgenamen. Bij het overlijden van de oud-eigenaar, oftewel degene die het zogenaamde vruchtgebruik heeft, valt het huis vrij aan u als blote eigenaar. U kunt er dan zelf gebruik van gaan maken om er in te gaan wonen.

Voor u als koper lijkt de constructie aantrekkelijk, zeker als u pas op de langere termijn gebruik wilt maken van de woning. Het huis is flink goedkoper, dus waarom niet? De reden om het niet te doen, is simpel: u heeft wel de lasten maar niet de lusten. Het kan jaren duren voordat u kunt genieten van uw eigen huis in Italië.

Wel of geen huis in Italië kopen in blote eigendom?

Wilt u een huis kopen als belegging om vervolgens huur te vragen en op deze manier rendement te maken? Dan kunt u beter kiezen voor een gewone aankoop. Om daarna een huurcontract af te sluiten. U heeft dan meer grip.

Alles op een rij zettende, doet u er daarom, naar onze bescheiden mening, beter aan om te zoeken naar een ander huis in Italië. Bekijk hiervoor het actuele aanbod afkomstig van zorgvuldig geselecteerde makelaars of vul de woonwensen checklist in.

 

Meer over dit onderwerp

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]

Een verbouwing begint met het vinden van een geometra

Kijk, dít huis was de aanleiding om naar het Lago Maggiore af te reizen. De nieuwe eigenaar wil zijn hagelnieuwe oude huis gaan verbouwen. Hij heeft behoefte aan professionele ondersteuning van iemand die al eerder met dat bijltje heeft gehakt. En dus klopt ie aan bij La Dolce Casa. We hielpen hem bij het vinden […]

Je huis verbouwen in Italië – wat komt erbij kijken?

Heel veel Nederlanders denken dat het verbouwen van een huis in Italië hetzelfde gaat als in Nederland. Niets is echter minder waar… Je huis verbouwen in Nederland betekent vaak dat je op zoek gaat naar een aannemer. Deze maakt het bestek voor het werk. Soms, zeker als het wat ingrijpender en ingewikkelder wordt, wordt ook […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.