La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt.

Een bank gaat niet zo maar over tot afscherming of faillissement. Daar gaat heel wat aan vooraf. Het belangrijkste voor de bank is dat de kredietnemer niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Er is al een tijd geen hypotheek betaald. En de bank wil natuurlijk het geld waar ze recht op hebben. Afscherming is een van de middelen. De Italiaanse bank schakelt hiervoor een soort van incassobureau in.

Wat is afscherming?

Als de eigenaar het huis kan verkopen, zal er een speciale procedure moeten worden begonnen bij de rechtbank. De bank moet akkoord gaan met die procedure, maar weet dan wel zeker dat ze geld krijgen. De schuld bij de bank is in dit geval lager dan de verkoopprijs van het huis; de bank heeft dan geen reden om niet akkoord te gaan. Als schuldeiser krijgen ze immers hun uitstaande vordering terug. Beide partijen, dus de bank en de eigenaar, worden vertegenwoordigd door advocaten. Bij de rechtbank wordt het huis schuldenvrij gemaakt. Pas daarna kan de akte passeren. Dat is gelukkig wel op dezelfde dag.

Of het nu om afscherming of een faillissement gaat: het is vaak een unieke gelegenheid om tegen een gunstig bedrag een huis op de kop te tikken. Maar wel met een extra belanghebbende, namelijk de bank. Die beslist.

Geduld is een schone zaak

In dit specifieke geval leken de sterren het aankopende stel gunstig gezind te zijn; het eigen huis in Nederland was al verkocht; de emigratie naar Italië was bijna in kannen en kruiken. Alleen nog geen definitieve duidelijkheid… een huis uit een afscherming of faillissement kopen betekent veel geduld hebben: het is een tijdrovende zaak. Dat wisten ze bij deze afscherming, maar je weet nooit hoelang je moet wachten.

Wat nou met de meubels en verhuisdozen? In afwachting van de afronding, vonden we hiervoor een opslagmogelijkheid. Ook dat hoort bij onze aankoopbegeleiding service. De kogel ging vorige week door de kerk: de B&B in Le Marche is definitief voor het Nederlandse stel!

Een afgeschermd B&B kopen

Vernuftig keukentje in B&B
Vernuftig keukentje in B&B

Een huis kopen uit een faillissement of afscherming is niet alleen tijdrovend maar ook pijnlijk. Zeker als de oorzaak ligt in ziekte. In dit geval ging het om een afgeschermd B&B met 3 appartementen, turnkey opgeleverd. En uitgerust met oog voor detail; zo blijkt de houten kast op de foto eenmaal geopend, een volledige keuken te bevatten, zoals te zien is op de foto.

Door ziekte kon het B&B niet naar behoren draaien. Tel daar twee jaar Corona bij op, dus geen  inkomsten: dan wordt het wel heel lastig de hypotheek te blijven betalen. Op enig moment klopt de bank aan en is het geduld op... Onderhandelingen worden vervolgens gedaan door advocaten. Voor alle betrokkenen pijnlijk door het schrijnende verhaal. Een huis kopen of het nu uit een afscherming of faillissement is: je hebt er in elk geval een lange adem voor nodig.

In dit geval is het: eind goed, al goed. Het B&B is nu in Nederlandse handen. Ze gaan er met veel plezier gasten ontvangen. Fijn om hen te hebben mogen begeleiden bij deze bijzondere aankoop.

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Een verbouwing begint met het vinden van een geometra

Kijk, dít huis was de aanleiding om naar het Lago Maggiore af te reizen. De nieuwe eigenaar wil zijn hagelnieuwe oude huis gaan verbouwen. Hij heeft behoefte aan professionele ondersteuning van iemand die al eerder met dat bijltje heeft gehakt. En dus klopt ie aan bij La Dolce Casa. We hielpen hem bij het vinden […]

Je huis verbouwen in Italië – wat komt erbij kijken?

Heel veel Nederlanders denken dat het verbouwen van een huis in Italië hetzelfde gaat als in Nederland. Niets is echter minder waar… Je huis verbouwen in Nederland betekent vaak dat je op zoek gaat naar een aannemer. Deze maakt het bestek voor het werk. Soms, zeker als het wat ingrijpender en ingewikkelder wordt, wordt ook […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.