La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis

Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids uitzicht. Met dank aan films en magazines.

De keerzijde van het romantische beeld

Heel wat minder mensen staan stil bij de keerzijde van zo’n boerenhoeve. Van origine werd in die boerderijen boven gewoond en beneden gewerkt. Ook het vee kreeg een eigen plek in het pand.

In de praktijk betekent dat bij een verbouwing een fikse aanpassing. Het wordt beneden wonen, boven slapen. En dat alles binnen de bestaande muren. Dat maakt een verbouwing intensief en kostbaar. Maar zorgt wel voor een perfecte woning. Zij het soms met compromissen.

In dat laatste had de eigenaar van Casa del Gigante geen zin. Want in de praktijk betekende dat doorlopend het hoofd buigen of stoten. Met nieuwbouw omzeil je dat.

Nieuwbouw op het platteland in Italië

Nieuwbouw buiten de stedelijke agglomeratie kan in Italië alleen als er op het perceel al een woning staat. Die woning bepaalt daarmee het bouwvolume. Een ruïne of zelfs alleen fundamenten zijn dan ideaal. Al moeten ze wel bekend zijn bij het kadaster. Resteert de eis dat de locatie in ieder geval voor het vereiste uitzicht borg staat.

Nieuwbouw = compromisloos bouwen

De sloop is de basis van een compromisloos huis. Dat bovendien voldoet aan de eisen van isolatie, aardbevingsbestendigheid en hedendaags woongemak. Staan er ook schuren op het perceel, dan mag dit aan het bouwvolume worden toegevoegd. Ook de plek van de woning kan geheel naar wens worden gekozen. Het toevoegen van ondergrondse ruimtes zoals een garage en opslag hebben geen invloed op het volume.

De enige verplichting is dat de nieuwe woning overeenkomt met de traditionele bouw van de streek. En dat is precies het recept van Casa del Gigante.

“Geef me een huis waar ik niet mijn hoofd stoot!”

De eerste klant van wat nu La Dolce Casa is, reageerde op die mogelijkheid. Aanleiding: zijn lengte van 2,07 meter. Hij mag dan wel bovengemiddeld lang zijn, maar zeker niet de enige die zijn hoofd moet buigen om het niet te stoten.

De keuze viel op Morrovalle in Le Marche: een plaatsje ergens tussen de prachtige stad Macerata en Civitanova Marche, een kustplaats aan de Adriatische zee.

Le Marche: alle landschappen van Italië in één regione

Le Marche staat erom bekend dat er alle landschappen van Italië terug te vinden zijn: de glooiende heuvels van Toscane, het ruige landschap van Umbria, de toppen van de Apennijnen, de kust in al zijn verschijningsvormen, met als hoogtepunt de kliffenkust bij Ancona. Ruimte in overvloed en tegelijkertijd bereikbare afstanden.

Locatie, locatie, locatie

De prachtige hooggelegen locatie die we vonden beschikte over een ruïne van voldoende grootte, 20 ha grond én zicht op zee. De bouw werd uitbesteed aan een aannemer die ook geometra en projectontwikkelaar is. Hij heeft daarmee niet alleen alle disciplines in huis, maar ook als voordeel dat er één aanspreekpunt was. Dit alles resulteerde in een goed gecoördineerde en vlot lopende verbouwing.  Het resultaat: Casa del Gigante. Na er heel wat jaar van genoten te hebben, staat het huis voor lange mensen nu te koop!

 

 

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]

Een verbouwing begint met het vinden van een geometra

Kijk, dít huis was de aanleiding om naar het Lago Maggiore af te reizen. De nieuwe eigenaar wil zijn hagelnieuwe oude huis gaan verbouwen. Hij heeft behoefte aan professionele ondersteuning van iemand die al eerder met dat bijltje heeft gehakt. En dus klopt ie aan bij La Dolce Casa. We hielpen hem bij het vinden […]

Je huis verbouwen in Italië – wat komt erbij kijken?

Heel veel Nederlanders denken dat het verbouwen van een huis in Italië hetzelfde gaat als in Nederland. Niets is echter minder waar… Je huis verbouwen in Nederland betekent vaak dat je op zoek gaat naar een aannemer. Deze maakt het bestek voor het werk. Soms, zeker als het wat ingrijpender en ingewikkelder wordt, wordt ook […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.