La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Plan van aanpak voor de koop van een tweede huis in Italië

Uit de dagelijkse praktijk blijkt iedere keer weer dat de Italiaanse droom vooral met veel buikgevoel tot stand komt. Wat iemand men wil, blijkft vooral in gedachten omschreven te staan. Ook het budget is globaal bepaald zonder rekening te houden met de kosten koper en dergelijke. Ook over de eventuele financieringsaspecten wordt gemakkelijk gedacht.

Het opportunisme voert heel vaak de boventoon, net zoals de angst om het initiatief uit handen geven aan een adviseur of aan een makelaar. Plaatjes kijken op een website van eigendommen die bij voorkeur op z'n voordeligst zijn gefotografeerd, geven een beeld en kunnen leiden tot een vooringenomen standpunt. Dit geeft snel het verkeerde handvat in de onzekerheid waarin de zoekende verkeerd.

Als iemand dan gaat rondreizen door een streek aan de hand van een makelaar is er een groot risico verliefd te worden op een huis en dat terwijl er eigenlijk helemaal geen plan is. Het is de omgekeerde situatie die maar al te vaak in de praktijk wordt aangetroffen. Maak daarom eerst een plan! Dit kunt u La Dolce Casa laten toetsen op haalbaarheid. Er zijn zoveel vragen die vooraf beantwoord moeten worden... Hoe meer hoe beter, dan wordt het zoeken later veel efficiënter en levert veel sneller een resultaat op.

Laten we proberen u op weg te helpen om uw droom te concretiseren met de volgende vragen:

1. Wat is uw budget inclusief alle kosten?

Bij € 195.000 voor een kant en klaar huis komen in elk geval kosten voor de technische inspectie, 4-5% advies- en makelaarskosten, € 5.000 a € 6.000 notariskosten, 2% of 9% belasting (1e of 2e woning). Plus dan nog een reservebudget voor onvoorziene kosten.

Een snelle rekensom wijst uit dat u zomaar € 35.000 verder bent. Indien er gefinancierd worden, levert dat extra notariskosten op. La Dolce Casa kan u in contact brengen met een hypotheken broker en voor u informeren naar de mogelijkheden.

2. Wat zoekt u precies?

Als het financiële gedeelte duidelijk is, volgt de omschrijving van het gewenste object. Zoekt u iets bestaands? Dat heeft het voordeel dat de eindafrekening vooraf goed te maken is. Gaat uw voorkeur uit naar een restauratieproject? Het heeft heel veel romantiek en avontuur, vooraf.... In de praktijk valt het altijd tegen in tijd en geld. Is de renovatie of restauratie tot een goed einde volbracht, dan is de bevrediging groot.

Bij de beantwoording van de vraag 'wat voor soort object' hoort ook een indicatie van dimensies. Bedenkt dat veel ruimte leuk is, maar dat dit ook veel onderhoud en energie vraagt.

Gastenverblijven zijn leuk en handig. Maar verhuurt u niet, dan is het vooral familie en vrienden die op bezoek komen. Bedenk dat dat voor u als gastvrouw en gastheer al heel snel een zware belasting wordt. Het is net als het hebben van een moestuin: uiteindelijk komt de noeste arbeid vooral ten goede aan familie en vrienden.

Bedenk dat als u de ruimte niet heeft, dan kunt u hen ook niet te logeren hebben. Familie en vrienden zijn onder te brengen in naburige B&B's. Het spaart u in elk geval een heleboel geld uit.......

Dan de vraag: 'Wel of niet een zwembad? Vraag uzelf af: hoe vaak ga ik het gebruiken? En hoe? Alleen om af te koelen? Dat lukt ook met een buitendouche of een jacuzzi. En daar hoeft u geen vergunning voor aan te vragen. Bedenk dat het operationeel houden van een zwembad veel zorg en kosten met zich mee brengen. Is het allemaal geen probleem? Dan is het een ongelooflijk fijn en luxe bezit.

3. Waar wilt u graag wonen?

Bij de vraag welke regio, hoort vooral de vraag: waar vind ik het gunstigste klimaat. U kunt de klimatologische aspecten online per regione terug vinden.

Net onder de Alpen ligt er een pracht merengebied, met de spectaculaire Dolomieten en het geliefde Piemonte. Allemaal een dagreis verwijderd van Nederland.

Rijd u door, dan passeert u de Povlakte en arriveert u in de favoriete bestemming van velen: Toscana, Umbria en Le Marche. Deze regioni zijn redelijk tot goed bereikbaar, maar verschillen onderling compleet. Zowel qua welstand, landschap alsook de culturele aspecten. Ook zijn er grote verschillen door het type toerisme: gaat het om massa-toerisme of juist om belevingstoerime?

De Abruzzen zijn ook aantrekkelijk, maar dan bent u met de auto flink aan het reizen als u naar uw huis gaat. Uiteraard kunt u ook het vliegtuig pakken. Onze tip: beoordeel de afstand alsof u er voor de 20e keer naar toe gaat.

Nog verder weg en alleen per vliegtuig bereikbaar ligt de in opkomst ziinde regione Puglia. Sicilia heeft al een reputatie als verblijfsgebied. Bedenkt dat hoe zuidelijker u gaat, des te warmer het er in de zomer is. Temperaturen van rond de 40 graden zijn niet vreemd.

De vraag 'waar' behelst ook het antwoord op de vraag hoe ver u van de bewoonde wereld wilt wonen? Vindt u daar wat u graag wilt?

Bedenk dat boven op een heuvel wonen weliswaar een pracht panorama oplevert, maar dat het er ook altijd waait. Kiest u een dal, dan gaat de zon eerder onder. Er is luwte in een dal, maar dat kan ook resulteren in grote warmte. Lees u goed in. En kijk goed wie de schrijver is respectievelijk wat zijn achtergrond is. Er zijn talloze aanbevelingen, variërend van bloggers zoals August&July tot Italië-specialisten als Italie.nl waar u het Italië-gevoel ervaart.

Natuurlijk zijn er veel meer vragen die voor uw plan moeten worden beantwoord, maar deze drie zijn alvast een belangrijk begin. Ze maken duidelijk dat u een een plan moet maken zodat u ook op de lange termijn blij bent met uw aankoop.

Maak vrijblijvend gebruik van de woonwensen checklist. Vul deze in, leg deze aan ons voor. We verzekeren u: het helpt u om met beide benen op de grond te blijven staan. En om gerichter te werken aan de realisatie van uw Italiaanse droom.

Frits Hemerik

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Altijd dat tweede huis in Italië in het achterhoofd

Op vakantie of niet: het team van La Dolce Casa heeft altijd dat tweede huis in Italië in het achterhoofd. Er wordt altijd gedacht in het verlengde van opdrachtgevers. Maar ook van toekomstige tweede-huizen-zoekers. Een bord ‘Vendesi’, te koop, trekt dan natuurlijk de aandacht. Beroepsdeformatie pur sang! Tip: een huis in de buurt van Venetië […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.