La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Hypotheek afsluiten: maximaal of liever een beetje minder?

De grote vraag naar (tweede) huizen in Italië levert ook een stijgende vraag naar hypotheken op. Er komt niet alleen heel wat bij kijken, maar ook het andere gedachtegoed, zorgt soms voor vraagtekens.

Het doel van investeerders is om met een maximale hypotheek, dus met vreemd geld, een onroerend goed te kopen om dat vervolgens via verhuuropbrengsten te laten renderen. Om precies te zijn: meer te laten renderen dan dan indien het geld op de bank staat.

Vaak merken we ook dat potentiële kopers het idee hebben dat als de hypotheeklasten in eigen land nihil zijn geworden, er ruimte is om met een nieuwe hypotheek in Italië een tweede huis te realiseren. Vaak gaat dit gepaard met de aanname dat het verkrijgen van een maximale hypotheek in Italië net zo makkelijk gaat als in eigen land. Hier plaatsen we graag een aantal kanttekeningen bij.

Dr rol van La Dolce Casa is niet om te adviseren, maar wel om vraag en aanbod samen te brengen bij een Italiaanse bank. La Dolce Casa zorgt ervoor dat de juiste documenten voor de hypotheek -aanvraag beschikbaar zijn. Op zo'n manier dat deze ook leesbaar zijn voor de beoordelaar van de bank.

Rol, houding en gedachtegoed van de bank

Het is de bank die het advies uitbrengt. La Dolce Casa communiceert de uitkomst van de hypotheek aanvraag integraal naar de aanvrager. Het is een noodzakelijke service die als groot voordeel heeft het begrijpelijk is voor alle betrokkenen in het verder gecompliceerde proces.

In Italië is er geen uniform beleid bij de banken. Elk filiaal hanteert zijn eigen beleid en procedures. De bank handelt vanuit een individuele verantwoordelijkheid en bereidheid om buitenlanders een hypotheek te verstrekken.

We nemen u mee in de gedachtegang van de bankdirecteur. Er komt een aanvraag van een Nederlandse klant voor een maximale hypotheek op zijn droomhuis. De klant wil zijn eigen geld zoveel mogelijk in eigen zak houden. Of de klant beschikt juist niet over afdoende eigen spaargeld. Er is echter wel sprake van voldoende inkomen.

Het denkpatroon van deze filiaaldirecteur blijkt anders te zijn dan dat de aanvrager bedenkt. Stel dat het inkomen om wat voor een reden dan ook zou wegvallen, welke mogelijkheden heeft de bank dan om alsnog over het geld te kunnen beschikken voor de afbetaling van de hypotheek? Buitenlandse inningsprocedures zijn kansloos. Uiteindelijk wordt het huis gevorderd door de bank en volgt een openbare verkoop, die lang niet altijd de kosten dekt, als het huis al verkocht wordt.

Natuurlijk kent de bankdirecteuren menig praktijkgeval die zijn angst alleen maar nadelig beïnvloedt. Dan bedenkt de filiaaldirecteur zich plots dat hij geen controle heeft over de juistheid van de opgave over het netto besteedbaar inkomen. Net zoals in Nederland, heeft men in Italië de mogelijkheid navraag te doen naar uitstaande leningen. Dit is echter niet mogelijk over de landsgrenzen heen. Een andere belemmerende factor is dat Italiaanse banken onder verscherpt toezicht staan en feitelijk geen risicovolle leningen mogen verstrekken.

De moraal is, dat er veel meer mogelijkheden zijn indien u voldoende eigen geld meeneemt. Als er een goede balans is tussen wat u zelf in het huis wilt steken, toont u dat u verantwoordelijkheid neemt. Hoe lager het deel dat de bank moet hypothekeren, des te kleiner is zijn risico ten opzichte van de waarde van het onderpand, het huis. In dat geval wordt er gemakkelijker een hypotheek verstrekt.

Verschil tussen Nederland, België en Italië

In Nederland en België is het gebruikelijk dat wanneer u een hypotheek aangevraagd heeft, u een ontbindende voorwaarde laat opnemen in het voorlopig koopcontract. Deze ontbindende voorwaarde verklaart het dit contract ongeldig als de hypotheek niet wordt verstrekt. In Italië is dat echter niet zo vanzelfsprekend als in Nederland en België. De crux zit hem daarin, dat betaling van een voorschot verplicht wordt gesteld door een onderdeel van het voorlopig koopcontract. In Italië moet het voorschot aan de verkopende partij worden overgemaakt en dus niet aan de notaris. Als de ontbindende verklaring van toepassing wordt, zal de verkopende partij het voorschot moeten terugbetalen....

U begeleiden bij het aanvragen van een hypotheek is een van de diensten die La Dolce Casa biedt. We staan u bij in het aankoopproces, startend bij uw droom, tot de verwerving van uw droomhuis en alle bijbehorende ondersteuning en nazorg.

Frits Hemerik

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Altijd dat tweede huis in Italië in het achterhoofd

Op vakantie of niet: het team van La Dolce Casa heeft altijd dat tweede huis in Italië in het achterhoofd. Er wordt altijd gedacht in het verlengde van opdrachtgevers. Maar ook van toekomstige tweede-huizen-zoekers. Een bord ‘Vendesi’, te koop, trekt dan natuurlijk de aandacht. Beroepsdeformatie pur sang! Tip: een huis in de buurt van Venetië […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.