La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

La Dolce Casa
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Huisjes kijken op vakantie? Prima, maar let wel op…

Op vakantie gaan naar Italie behoort weer tot de mogelijkheden. De terrassen lonken en de restaurantjes zullen jullie met open armen ontvangen. La Dolce Italia lacht je weer tegemoet. Dit vakantiegevoel wakkert de Italiaanse droom van een tweede huis weer aan.

Dromen van een tweede huis in Italie

Misschien willen we wel een tweede huis om er dan naar toe te gaan wanneer we willen. Heerlijk ‘s morgens een espressootje of een latte macchiato halen met zo’n verrukkelijke cornetto erbij en de barman kent ons al, zijn uitnodigende “buongiorno“ schalt ons  tegemoet. “Salve” roepen we terug, want we weten inmiddels dat dit de groet is. We voelen ons al een beetje Italiaan. Zullen we dan niet eens gaan kijken wat nu een leuk huis voor ons zou zijn, gewoon even kijken bij een makelaar in de etalage.

Bij de Italiaanse makelaar naar binnen

“Oh, kijk eens, wat een schattig huisje! Waar zou het staan en hoe zou het er van binnen uitzien? Laten we binnen eens vragen.” Ongetwijfeld komt de makelaar meteen naar u toe en heeft op afstand uw gretigheid al bemerkt en weet precies wat ie moet doen. In het beste geval spreekt ie een beetje Engels en soms is er zelfs een ingehuurde Nederlandse vrouw die op provisiebasis de buitenlandse geïnteresseerden  meteen de goede weg kan wijzen.

“Vinden jullie dit huis leuk? Zullen we meteen even gaan kijken? Mag ik uw mailadres, dan sturen we nog meer leuke huizen toe!” Allemaal heel verleidelijk, maar zodra u uw gegevens gegeven hebt, beschouwt deze makelaar u als zijn klant.

Als u dan thuisgekomen denkt dat dit huis toch wel een heel goed idee is, komt u erachter dat de makelaar in Italie zowel voor de verkopende als voor de kopende partij werkt en u dan beseft dat dit misschien anders moet. Want dat vakantiehuis, dat blijft lonken…

Hulp bij de aankoop van een tweede huis

“Klopt dit wel? Worden we niet een oor aangenaaid? We hebben iemand nodig die van de hoed en de rand weet. Die Italiaans en Nederlands spreekt en ons kan bijstaan bij de aankoop van een tweede huis. Laat die maar voor ons informeren bij die makelaar.”  Een aantal van de overpeinzingen die nagenoeg iedere toekomstig tweede huis eigenaar heeft.

De moraal: dat gaat dan niet meer lukken, tenzij u bereid bent een dubbele courtage te betalen. Het eerste wat deze makelaar namelijk doet, als er geïnformeerd wordt, is vragen naar de naam van de klant, hij checkt zijn contacten en stelt vast dat u al eerder met hem in contact bent geweest. En dus zal hij het kopersgedeelte van de courtage nooit willen delen.

Kies weloverwogen!

Kijken naar een tweede huis in Italie prima, maar kijk vooral eerst naar de omgeving en probeer u voor te stellen hoe het is om daar door de seizoenen te verblijven.

Uitzicht op zonnebloemen? Als ze geoogst zijn ligt er tot mei volgend jaar een omgeploegd veld en heeft de boer al herhaalde malen met zijn apparatuur tot in de avond door het veld geploegd. Hoe vervelend vindt u dat in de ‘achtertuin’ van uw vakantiehuis?

Waar ligt de dichtstbijzijnde supermarkt, enz enz. Allemaal basale maar oh zo noodzakelijke vragen die je je moet stellen alvorens naar een (tweede) huis te kijken. In elk geval zal La Dolce Casa u die stellen en wellicht nog meer, als u ons om hulp vraagt.

Ons advies:

Ons advies: eerst verliefd worden op de streek en dan pas op een huis. Geniet van uw vakantie in Italie, blijf bedachtzaam, neem uw droom van een tweede huis in Italië mee naar Nederland. En bel ons om u te begeleiden bij de aankoop. Het scheelt u straks kopzorgen. Én spaart u geld!

Tip:

Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië. Of vul de woonwensen-inventarisatielijst in.

© Foto: Stefano Zocca op Unsplash

Meer over dit onderwerp

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]

Een verbouwing begint met het vinden van een geometra

Kijk, dít huis was de aanleiding om naar het Lago Maggiore af te reizen. De nieuwe eigenaar wil zijn hagelnieuwe oude huis gaan verbouwen. Hij heeft behoefte aan professionele ondersteuning van iemand die al eerder met dat bijltje heeft gehakt. En dus klopt ie aan bij La Dolce Casa. We hielpen hem bij het vinden […]

Je huis verbouwen in Italië – wat komt erbij kijken?

Heel veel Nederlanders denken dat het verbouwen van een huis in Italië hetzelfde gaat als in Nederland. Niets is echter minder waar… Je huis verbouwen in Nederland betekent vaak dat je op zoek gaat naar een aannemer. Deze maakt het bestek voor het werk. Soms, zeker als het wat ingrijpender en ingewikkelder wordt, wordt ook […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.