Op vakantie naar Italië: de gezellige terrasjes, het mooie weer, prachtige landschap, heerlijke eten, de mensen, kunst&cultuur... je krijgt er nooit genoeg van, toch? Dit vakantiegevoel wakkert de Italiaanse droom van een tweede huis weer aan. Let echter op...
Misschien willen we wel een tweede huis om er dan naar toe te gaan wanneer we willen. Heerlijk ‘s morgens een espressootje of een latte macchiato halen met zo’n verrukkelijke cornetto erbij en de barman kent ons al, zijn uitnodigende “buongiorno“ schalt ons tegemoet. “Salve” roepen we terug, want we weten inmiddels dat dit de groet is. We voelen ons al een beetje Italiaan. Zullen we dan niet eens gaan kijken wat nu een leuk huis voor ons zou zijn, gewoon even kijken bij een makelaar in de etalage.
“Oh, kijk eens, wat een schattig huisje! Waar zou het staan en hoe zou het er van binnen uitzien? Laten we binnen eens vragen.” Ongetwijfeld komt de makelaar meteen naar u toe en heeft op afstand uw gretigheid al bemerkt en weet precies wat ie moet doen. In het beste geval spreekt ie een beetje Engels en soms is er zelfs een ingehuurde Nederlandse vrouw die op provisiebasis de buitenlandse geïnteresseerden meteen de goede weg kan wijzen.
“Vinden jullie dit huis leuk? Zullen we meteen even gaan kijken? Mag ik uw mailadres, dan sturen we nog meer leuke huizen toe!” Allemaal heel verleidelijk, maar zodra u uw gegevens gegeven hebt, beschouwt deze makelaar u als zijn klant.
Als u dan thuisgekomen denkt dat dit huis toch wel een heel goed idee is, komt u erachter dat de makelaar in Italie zowel voor de verkopende als voor de kopende partij werkt en u dan beseft dat dit misschien anders moet. Want dat vakantiehuis, dat blijft lonken…
“Klopt dit wel? Worden we niet een oor aangenaaid? We hebben iemand nodig die van de hoed en de rand weet. Die Italiaans en Nederlands spreekt en ons kan bijstaan bij de aankoop van een tweede huis. Laat die maar voor ons informeren bij die makelaar.” Een aantal van de overpeinzingen die nagenoeg iedere toekomstig tweede huis eigenaar heeft.
De moraal: dat gaat dan niet meer lukken, tenzij u bereid bent een dubbele courtage te betalen. Het eerste wat deze makelaar namelijk doet, als er geïnformeerd wordt, is vragen naar de naam van de klant, hij checkt zijn contacten en stelt vast dat u al eerder met hem in contact bent geweest. En dus zal hij het kopersgedeelte van de courtage nooit willen delen.
Kijken naar een tweede huis in Italië prima, maar kijk vooral eerst naar de omgeving en probeer u voor te stellen hoe het is om daar door de seizoenen te verblijven.
Uitzicht op zonnebloemen? Als ze geoogst zijn ligt er tot mei volgend jaar een omgeploegd veld en heeft de boer al herhaalde malen met zijn apparatuur tot in de avond door het veld geploegd. Hoe vervelend vindt u dat in de ‘achtertuin’ van uw vakantiehuis?
Waar ligt de dichtstbijzijnde supermarkt, enz enz. Allemaal basale maar oh zo noodzakelijke vragen die je je moet stellen alvorens naar een (tweede) huis te kijken. In elk geval zal La Dolce Casa u die stellen en wellicht nog meer, als u ons om hulp vraagt.
Ons advies: eerst verliefd worden op de streek en dan pas op een huis. Geniet van uw vakantie in Italië, blijf bedachtzaam, neem uw droom van een tweede huis in Italië mee naar Nederland. En bel ons om u te begeleiden bij de aankoop. Het scheelt u straks kopzorgen. Én spaart u geld!
Tip:
Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië. Of vul de woonwensen checklist in.
© Foto: Stefano Zocca op Unsplash
Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang een aantal keer per jaar tips over het aankopen van een tweede huis in Italië. Zo weet u zeker dat u niets mist!