La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

La Dolce Casa
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Doe het niet zelf…

De Engelse uitdrukking 'penny wise, pound foolish' wordt gebruikt als men koste wat het kost langs de goedkoopste weg iets wil bereiken, maar uiteindelijk wordt gestraft door de realiteit waardoor het hele project veel te duur uitpakt. De uitdrukking gaat vaak op voor het kopen van een huis in het buitenland. In dit geval dus Italië. Wie als niet ingezetene besluit om het proces helemaal of gedeeltelijk zelf te willen doen, komt vaak bedrogen uit.

Goedkoop is duurkoop, heet dat in Nederland. Vanuit onze dagelijkse praktijk zien we voorbeelden te over van grote misère. De problemen kunnen vaak alleen opgelost worden door uiteindelijk een professional in te schakelen. In plaats van geld te besparen, kost dit veel extra geld.

Anderzijds kennen we voorbeelden waarbij wel een professional wordt ingeschakeld, maar men toch de regie in eigen handen blijft houden. Door alleen die informatie te geven waarom gevraagd wordt, heeft de professional meestal geen overzicht. Hierdoor staat hij voortdurend op het verkeerde been. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een goede afloop.

"De makelaar en verkoper spraken Engels"

Achteraf hoor je dan: “Ja maar die makelaar was zo aardig en sprak ook Engels, net zoals de eigenaar van het huis. Toen de koopovereenkomst (proposta) getekend was en het voorschot betaald, bleken niet alle vergunningen voorhanden. Het huis moest worden afgenomen in de staat waarin het verkeerde zonder dat een bouwtechnicus (geometra) een keuring had gedaan. De woning bleek gesplitst en de ontbindende verklaring in verband met de hypotheek stond niet in de koopovereenkomst.

Opeens waren alle betrokkenen aan de verkoperskant niet meer zo aardig; ze gaven niet meer thuis. De hypotheek werd niet in behandeling genomen omdat de vergunningen niet in orde waren. De akte kon niet passeren omdat de hypotheek nog niet toegekend was. Maar in de koopovereenkomst stond wel een deadline met een boetebepaling. U leest het al: één grote valkuil vol met slapeloze nachten.

Handige Harry

Voor verbouwen geldt hetzelfde verhaal. Hier is de realiteit zo mogelijk nog ingewikkelder dan bij kopen. “Ik ben heel handig en wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken…” In Italië kan alleen aan de structurele zaken gewerkt worden door gecertificeerde vaklui en met in Italië gecertificeerde bouwmaterialen. Blijkt dat niet het geval, is men zwaar in overtreding en in die gevallen is de overheid spijkerhard. Dan kunt u nog zo'n handige Harry zijn, maar die strijd gaat u niet winnen.

Moraal van het verhaal

Een Nederlandse makelaar die een huis in Italië wild kopen en la Dolce Casa benaderde voor aankoopbegeleiding, zei het treffend: ”In Nederland weet ik alles over het kopen van een huis. In Italë absoluut niet. Daarom huur ik jullie in!”

De moraal van ieder verhaal over 'doe het zelvende kopers' is duidelijk: begin er niet aan. Laat het hele proces over aan professionele makelaars en/of aankoopbegeleiders. Accepteer dat die de regie volledig in handen moeten hebben. Zij dienen volledig op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het eisenpakket van de kopende partij. Alleen dan dan de omzetting en de invulling van die Italiaanse droom verlopen zonder slapeloze nachten.

Frits Hemerik

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Altijd dat tweede huis in Italië in het achterhoofd

Op vakantie of niet: het team van La Dolce Casa heeft altijd dat tweede huis in Italië in het achterhoofd. Er wordt altijd gedacht in het verlengde van opdrachtgevers. Maar ook van toekomstige tweede-huizen-zoekers. Een bord ‘Vendesi’, te koop, trekt dan natuurlijk de aandacht. Beroepsdeformatie pur sang! Tip: een huis in de buurt van Venetië […]

Legaliseren bouwwerk met vergunning

Vorige week passeerde bij de notaris eindelijk de akte van het huis in Puglia. Er ging driekwart jaar soebatten bij de betreffende gemeente in Puglia aan vooraf. Die moesten namelijk nog hun goedkeuring geven voor de zogenaamde sanatoria, legalisering, van de vergunningen. De juiste papieren van de gemeente waren finalmente binnen. En dus kon de […]

Huis kopen uit een afscherming of faillissement

Een tweede huis kopen in Italië is al complex, laat staan een huis wat de bank in afscherming heeft staan. Afscherming wordt vaak ten onrechte gelijk gesteld aan een faillissement, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Er zit wel een overeenkomst tussen afscherming en faillissement, namelijk dat de bank de hoofdrol speelt. Een […]
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.