La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

La Dolce Casa
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Pakkende nazorg in de sneeuw!

U vraagt zich mogelijk af hoe het kan dat La Dolce Casa zo ver weg zit, maar toch alles kan regelen om een huis te kopen respectievelijk te verkopen. Dat zit zo: vanuit het centraal gelegen Le Marche, waar ik woon, kan ik veel kanten op.

Zo hebben wij met La Dolce Casa nu een huis verkocht in Comelico Superiore (provincia Belluno). Om precies te zijn in Padola, een klein dorpje van de gemeente Comelico. Dat ligt op 487 km afstand in de Dolomieten. Niet echt om de hoek dus.

U vraagt zich wellicht af hoe zo'n aankoop verloopt. Ik neem u graag mee.

  • We starten met een zoektocht naar een geschikt huis
  • Vervolgens wordt vanuit de longlist gekozen welke huizen we gaan bezichtigen
  • De opdrachtgever maakt een keuze
  • De akte wordt gepasseerd
  • En dan start de nazorg

Het regelen van alle nazorg

Er wordt vaak gezegd: ”Oh dat doen we zelf wel even”!!! Achteraf blijkt het toch allemaal tegen te vallen, dan moet er toch iemand ingeschakeld worden om het helemaal te regelen. Al die formulieren invullen, is immers nogal een gedoe. Maar wat moet er dan allemaal geregeld worden, zult u zich afvragen.

  • Water, gas en licht, met de factuur die de vorige eigenaar ons moet geven. Zo weten we de gegevens om een voltura, omzetting, te regelen.
  • Een bankrekening openen als dat gewenst is. Reden is niet alleen dat dit gemakkelijker is dan van uit het buitenland met de eigen rekening te betalen. Veel zaken in Italië kunt u namelijk niet met een Nederlandse bank betalen. Denk daarbij aan de IMU (onroerend goed belasting). Dat moet u doen via een Italiaanse bank. Of ter plekke bij het postkantoor.
  • Verzekeringeen afsluitend. Er zijn nu ook verzekeringen online die in het buitenland verzekeren.
  • Er moet een voltura komen voor de gemeente en voor de TARI
  • Hoe werkt alles in huis? De vorige eigenaar of beheerder dient dit uit te leggen.

Hoe ziet mijn werkdag eruit?

De akte van het huis in Comelico, waarover ik hierboven schrijf, hebben we in Le Marche laten passeren. Maar toch moesten er in Comelico verschillende zaken geregeld worden. En dus vertrek ik naar het dorpje op 487 km afstand. Dat doe ik met de trein. Ter plekke regel ik het verder samen met de klant. Ik vertrek van huis om 8.00 uur met de auto naar het station in Fano en neem daar de eerste trein. Het is de eerste trein van vijf treinen die ik moet hebben. Dat betekent 4 keer overstappen.

Om 9.09 stap ik in de eerste trein naar Bologna; dat is ongeveer 2 uur treinen. De volgende trein is van Bologna naar Venezia-Mestre. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten voor het overstappen. Ik stap in de trein om naar Conegliano te gaan. Die gaat naar Ponte nelle Alpi – Polpet en van daaaruit naar de eindstation Calalzo di Cadore. Hier eindigt het spoor want nu moet je verder met een bus ..... het is al 16.27, zo ben ik al ruim 8 uur onderweg. Nu naar Padola. Ik heb met de opdrachtgever afgesproken dat hij mij komt ophalen. Samen leggen we de laatste rit af van ongeveer 45 minuten naar het dorpje waar het huis gekocht is.

Dat was best spannend want de aankomst is in het donker. Er ligt meer dan 1 meter sneeuw en de temperatuur is -13 graden. Het is maar goed dat ik met de beheerder heb afgesproken dat zij de sneeuw weg laten halen in de tuin voor de garage. En dat ze de verwarming aanzette zodat het huis warm huis is bij aankomst.

We hebben afgesproken waar de sleutel ligt. Een beetje licht met de telefoon en ja hoor, de deur gaat open. Oh, wat was het er  heerlijk warm! Het huis is keurig netjes achtergelaten. Mooi! Alles wat we gevraagd hebben, hebben ze laten staan. De rest, allemaal troep, heeft de vorige eigenaar afgevoerd. We kijken rond; het is echt keurig netjes. Na de inspectie van het hele huis, rammelt onze maag. Het is nog corona-tijd en alle restaurants sluiten om 18.00. Dat wordt dus een pizza halen. Ik word daarna naar het hotel gebracht en val moe maar voldaan op bed.

De volgende dag geloof ik mijn ogen niet! Wat een mooi uitzicht met al die sneeuw op de bergen. Bergen sneeuw ook in het dorp; vrachtwagens brengen de sneeuw weg. Ongelofelijk! De zon schijnt op de sneeuw: een spectaculair plaatje! Ik ga naar buiten en maak foto’s.

Afspraak met de bank

Om 9 uur is de eerste afspraak bij de bank. We openen er een bankrekening. In de voorbereiding heb ik natuurlijk al diverse documenten gestuurd, maar de opdrachtgever moet tal van zaken voorleggen, zoals de originele Codice Fiscale, Resident Certificaat. We worden ontvangen in een piep klein kantoortje. De bankdirecteur vertelt ons ook nog, terwijl hij het hele paspoort kopieert, (nog nooit meegemaakt en volgens mij ook niet nodig). dat hij Covid-19 heeft gehad en er net uit is. In de Regio Veneto zijn het er inderdaad erg veel, dus mondkapje goed op en zo min mogelijk praten...... je weet maar nooit... Nadat hij eindelijk alle bladzijden heeft gekopieerd mogen vertrekken. Hij laat alles alles invoeren en 's middags moeten we terugkomen om alle papieren te ondertekenen.

Afspraak met de makelaar

Volgende afspraak met de makelaar. Deze legt uit hoe de kachel, verwarming en meer werkt. De makelaar geeft ons ook alle contactgegevens van de vakmannen die weten hoe alles werkt in het huis. We lopen door het hele huis en zien waar alle meters liggen van water, licht en gas. De makelaar legt de werking van de gaskachel uit en attendeert ons op het feit dat er onderhoud nodig is.

Het regelen van internet en andere praktische zaken

Volgende stap is het regelen van internet. We redden het nog net op tijd om naar een groter dorp te gaan waar zo’n Tim winkel is. Er kan een vaste telefoon worden aangesloten maar dat heeft geen zin; dat kost ook te veel. We gaan naar een winkel om Wi-Fi aan te schaffen maar op dat moment heeft de winkel de apparatuur die op abonnementsbasis werkt niet in huis. Dat wordt dus iets voor de volgende keer. We weten nu hoe het werkt dus is het gewoon afhalen en we zijn klaar.

Nu we toch in een groter dorp zijn, koopt de opdrachtgever gelijk enkele lampjes en een sneeuwschep. Vanuit Nederlandse optiek lijkt dat misschien raar, maar winkels in Italië zijn niet de hele dag open; vooral niet de kleine winkels in dorpjes midden in de Alpen.

Einde van de middag gaan we naar de bank om de papieren te ondertekenen. En vanaf half vijf heb ik de gelegenheid om een mooie wandeling te maken in de sneeuw en om getuige te zijn van een prachtige zonsondergang in de sneeuw. Morgen weer terug naar Le Marche...

Antonella Ghiani

Meer over dit onderwerp

Een huis in Italië kopen op basis van blote eigendom: slim of niet?

In de dagelijkse praktijk krijgen we tal van uiteenlopende vragen. Zo ook over een het kopen van een tweede huis op basis van nuda proprietà, blote eigendom. Een in Italië vaker voorkomende transactie. De oud-eigenaar houdt dan het usufrutto, vruchtgebruik, van de woning. Kostentechnisch lijkt het misschien interessant. Maar er zit een addertje onder het […]

Waarom een tweede huis op Sardinië?

Hoe bevalt het hebben van een tweede huis in Sardinië? Sardinië is voor velen een geliefde vakantiebestemming: kristalhelder water aan de kust, een ongerept binnenland, prachtige natuur, eeuwenoude bouwwerken, heerlijk weer. Hoe fijn is het, om daar een tweede huis te hebben?! Als we de Nederlands-Italiaanse eigenaar Sam Pitzalis van het te koop staande ‘The […]

Nieuwbouw met oude uitstraling = compromisloos woonhuis

Nieuwbouw met oude uitstraling zorgt voor droomhuis Een huis in Toscana, Umbria, Le Marche… wie droomt er niet van. In de praktijk blijkt het voor veel kopers de eerste impuls te zijn bij het formuleren van hun woonwensen. Nagenoeg iedereen start zijn zoektocht met dit beeld. Een traditioneel gebouwde woning met agrarische voorgeschiedenis én weids […]

Cor Bakker steelt ook de Italiaanse harten

Als Cor Bakker de hulp inroept van La Dolce Casa om bureaucratisch gedoe voor zijn huis te regelen, kan hij niet vermoeden dat dit zal leiden tot een optreden op het Fano Jazz Festival… Daar sta je dan, zielsblij met je kersverse nieuwe (tweede) huis. Bureaucratisch gedoe en instanties zijn de volgende hordes die je […]

Antonella tekent twee koopaktes op een dag

Bij La Dolce Casa is het eigenlijk standaard dat Antonella een volmacht krijgt voor het ondertekenen van de koopakte bij de notaris. Dat scheelt u als koper namelijk reis- en verblijfkosten. En gedoe rondom het afstemmen van agenda’s. Dat het nog efficiënter kan, blijkt wel uit het feit dat Antonella niet één maar twéé verkoopaktes […]

Het passeren van de akte: tranen in ieders ogen

We hebben weer een familie gelukkig gemaakt. En dat maakt ook ons blij. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat… Antonella: “In september 2022 was ik met Bianca en Michel Bakker op bezichtigingsreis in Umbria. Hun keuze viel op een prachtig huis in het borgo Fabro, provincia Terni. Een half jaar later, […]
1 2 3 6
La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.