La Dolce Casa

Onafhankelijke aankoopbegeleiding

CONTACT
Overzicht

Architect René Daniëls over zijn eeuwenoude villa in Puglia

René DanielsEigenaar René Daniëls is vol van zijn te koop staande villa in Puglia. Als vooraanstaand architect en stedenbouwkundige heeft hij doordachte keuzes gemaakt bij het restaureren, renoveren en uitbreiden van zijn eeuwenoude villa. Het levert een heerlijk tweede huis op met veel privacy én eigentijds woongenot.

Samen met zijn vrouw Helen doet hij uit de doeken wat hij zo waardeert aan de streek. En hoe hij de eeuwenoude boerderij heeft omgeturnd tot een luxe villa die voldoet aan de eisen van deze tijd.

Hoe Daniëls belandt in de Salento in Puglia

René Daniëls: “Met ons gezin brachten wij vele vakanties door in Zuid Europa. We kwamen graag in Frankrijk, Spanje en Portugal. Maar het was vooral Italië dat ons raakte vanwege de cultuur, het lekkere eten en drinken, de natuur en de vriendelijke, toegankelijke Italianen.”

Oria in de Salento: een mix van culturen

“Een bevriende Belgische zakelijke relatie nodigde ons uit een kijkje te komen nemen in Puglia. Hij stelde hiervoor zijn huis in Oria beschikbaar. Dat was een eyeopener. Het gebied ligt in de hak van de laars en grenst aan twee zeeën: de Adriatische en Egeïsche zee. Het biedt alles wat je je maar kunt wensen; mooie natuur, lekker eten en drinken, vriendelijke en behulpzame mensen. Maar ook een uitgebreide mix van culturen. Er zijn Egyptische, Turkse, Etruskische, Griekse en Romeinse invloeden. Maar ook de Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen, Duitsers en zelfs de Noren lieten hun sporen achter.”

Beroepsdeformatie

“Ik heb in mijn werk heel wat gezien. Ik ben namelijk architect, stedenbouwkundige en projectleider in Maastricht, in de Kop van Zuid in Rotterdam, de Drechtsteden, het gebied Arnhem Nijmegen, Projectleider ’t Eilandje en Stadsbouwmeester Antwerpen. Dit gebied trok mij enorm aan en dus ging ik daar op zoek naar een plek voor een tweede huis voor mijn familie.”

We vonden een twee eeuwen oude boerderij

“We vonden een twee eeuwen oude boerderij in Pugliese stijl, met gewelven. Het geheel was opgetrokken uit Tufo steen. Het lag in de directe omgeving van het oude ommuurde stadje Oria. Dat ligt langs de Via Appia en is gebouwd op drie heuvels. Op het hoogste punt van de stad bevindt zich een basiliek en ook de burcht van Federico II.”
[lees verder na de foto]

Corbusier was here

“De beroemde architect Le Corbusier maakte lang geleden schetsen van deze bijzondere plek. Oria wordt ’s avonds prachtig aangelicht. Vanuit ons zonneterras, met een glas wijn in de hand, bewonderen we het keer op keer.”

Renovatie, restauratie en uitbouw

“De Italiaanse architect Marco Da Col, opgeleid in Turijn, werkte bij mijn architectenbureau. Samen maakten we een nieuw plan. Een van de pijlers was de reconstructie van het oude centrale deel met gewelven. We vormden dit om tot grote open ruimte om ruimte te bieden aan de keuken, eethoek, het woon- en verblijfsgebied met open/ gesloten haard, de tv ruimte en bibliotheek.”
[lees verder na de foto]

Uitbreidingen

“Aan het oude deel verbonden wij twee nieuwe vleugels met . Om één geheel te vormen met het historische midden, kozen we voor dezelfde Tufo natuursteen.”

“Ook bouwden we een garage met bergruimte en technische voorzieningen. Plus een extern toegankelijke badkamer met wastafel, douche en toilet. Wel zo praktisch na het zwemmen, sporten of werken in de tuin.”

“Bij het huis legden we een groot zwembad van 5x 12 meter aan, voorzien van duikplank. We ontwierpen een grote overdekte aan het huis grenzende open serre. Die beschikt over een uitlopend terras en een kleine buitenkeuken. We hebben zelfs een kinderhoek toegevoegd. En bovenop het huis, lieten we een via een buitentrap toegankelijk dakterras verrijzen. Daarnaast liggen 26 zonnepanelen.”
[lees verder na de foto]

Een oase van groen rondom

“Rondom de villa bevindt zich een geweldige siertuin met voor privacy zorgende hagen. Ook staan er palmen en oleanders en zijn er vier gazons. Vóór het huis, op het eigen terrein, is er voor minimaal zes auto’s parkeerruimte.“

“De door ons aangelegde tuin hebben we voorzien van een automatisch irrigatiesysteem. Dankzij de aanleg van een tweede waterput is er altijd voldoende water voor de tuin en het zwembad.”

“Een tweede zone van de tuin bevat een fruitboomgaard met appels, peren, noten, sinaasappels, mandarijnen, citroenen, vijgen, kersen, pruimen en olijven. En dan is er nóg voldoende ruimte voor groente en andere planten.”
[lees verder na de foto]

Genieten in zomer én winter

“Het leven in en rondom deze villa is aangenaam in alle jaargetijden. Zelfs in de warmste zomers zorden de dikke tufo natuursteen muren voor voldoende beschutting. De beplanting en het zwembad geven ook verkoeling.”

En dan, ook belangrijk: onze buren. Die wonen er permanent. Ze zijn een grote hulp voor ons.

Oria

“In het stadje Oria is er zomer en winter veel vertier. De winkels, cafés en restaurants zijn altijd open. Dit in tegenstelling tot de meeste zeezichtlocaties waar voorzieningen tussen september en eind mei vaak gesloten zijn.”

“Elk jaar in augustus vindt er het Palio di Oria plaats. Met een corteo storico, historische stoet, uit de tijd van Federico II. Inwoners hullen zich in middeleeuwse klederdracht, en vier wijken van de stad strijden tegen elkaar.”

Persoonlijke terugblik op 15 jaar Puglia

“Wij hebben hier 15 jaar een schitterende tijd gehad. Zoals vele vrienden zeggen: dit is gewoon het paradijs op aarde. Het is voor ons tijd om wat dichterbij de kinderen en kleinkinderen te verblijven.”

We zijn ervan overtuigd iets unieks te hebben achtergelaten en hopen dat er mensen komen wonen die er de komende jaren evenveel van zullen genieten als wij hebben gedaan.”

Helen en René Daniels

Bekijk het huis

Helen Daniels-Ronner

 

 

Meer over dit onderwerp

La Dolce Casa
Professionele begeleiding bij aankoop, (ver)bouw, hypotheken, bedrijfsmatige en praktische zaken. Met kantoren in Nederland en Italië.